Sony A7RIV

Nu de gloednieuwe Sony A7RIV uit voorraad leverbaar is (klik hier) lijkt het mij het ideale moment om het even over deze krachtpatser van 61MP te hebben.

Dankzij Sony België had ik een tijd geleden het geluk om de A7RIV in avant première te gaan ontdekken in Ierland. Het eerste wat me opviel toen ik het toestel vastpakte was de verbeterde, grotere grip. Ik hoor dikwijls dat mensen de greep laten bepalen of ze een toestel aankopen of niet (“Als ik een toestel met zo’n kleine grip een hele dag moet vasthouden krijg ik krampen in m’n handen!”), maar dat begrijp ik eerlijk gezegd niet. Ik neem een toestel nu eenmaal niet vast aan de grip met m’n rechterhand, maar laat (in eerste instantie) de lens en (dan pas) de body in m’n linkerhand rusten waardoor het dienst doet als “statief”. M’n rechterhand gebruik ik dan eigenlijk enkel om met m’n instellingen te spelen en af te drukken. En toch: de grotere greep voelt een stuk comfortabeler aan. Ook de knoppen en dials zijn iets groter en beter gepositioneerd waardoor alles veel intuïtiever gaat en je minder je oog weg moet halen van de EVF. Het is duidelijk dat Sony naar z’n gebruikers luistert!

Ik moet eerlijk toegeven dat toen ik voor het eerst een Sony in m’n handen kreeg, dacht “Wat voor een zootje is dat hier?! Hier vindt zelfs een kat haar jongen niet meer in terug!!!”. Maar na me vast te bijten in de menu structuur en te ondervinden dat je de body op zoveel manieren naar je hand kan zetten, is dat gevoel totaal omgeslagen. Zoveel mogelijke “shortcuts” waardoor je met één druk op de knop bent waar je wil zijn. In deze A7RIV zijn er nog wat aanpassingen gebeurd waardoor je nog sneller kan navigeren. Het duurde dan ook niet lang tot ik kon beginnen fotograferen zonder al te veel aan de instellingen te moeten denken.

Sony had ervoor gezorgd dat we de keuze hadden uit een gans arsenaal aan schitterende lenzen om op de A7RIV te gebruiken voor de test. Ik heb gekozen voor de 135mm 1.8 GM (klik hier), mijn favoriete Sony lens. Deze lens is zelfs vol open gigantisch scherp en dus de perfecte portretlens. Ik heb een ganse reeks foto’s kunnen maken – vol open en dus met een héél kleine scherptediepte – en toch zorgt de fenomenale eye-AF ervoor dat het oog van het model in kwestie in elke foto perfect scherp is! Echt wel een zaligheid om mee te werken, want waar je anders continu bezig moet zijn om ervoor te zorgen dat de scherpte op het oog ligt (op het oog en niet op de wimpers of wenkbrauw want anders is je beeld direct voor de vuilbak!), neemt het toestel die taak helemaal van je over zodat je je volledig kan concentreren op het model en je cadrage en het zo een stuk gemakkelijker maakt om creatief te zijn!

Sony A7RIV + SEL135F18GM – 500iso, 1/400, f1.8.

De 61MP van de A7RIV zorgen voor een gigantische scherpte – kijk naar die details! En dat aan 10 beelden per seconde. De resolutie zorgt er ook voor dat je naast een fullframe body er een crop body gratis en voor niks bij krijgt want in de crop modus hou je nog altijd 26MP over!

Ook het dynamisch bereik van 15 stops in bepaald indrukwekkend te noemen, wat het een droom maakt voor de landschapsfotograaf.

Kortom: de Sony A7RIV is een super toestel voor wie op zoek is naar scherpte, snelheid, een fenomenale eye-AF en dat allemaal in een compacte body die je volledig naar je hand kan zetten!

Van zodra er me nog dingen te binnen schieten, vul ik deze pagina nog aan so stay tuned! 😉

2 gedachten over “Sony A7RIV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s